V SPOMIN

21 junija, 2018

V letu 2018 je odšla od nas naša draga članica, Marija Sečnik.

V naših srcih bo Mimi ostala svetel zgled volje, odločnosti, vztrajnosti in pozitivne naravnanosti.

V nadaljevanju nekaj drobtinic iz njenega bogatega življenja.

V SPOMIN 

Marija ( Mimi) Sečnik, Horjul

+ 2018

Kulturno pot je začela pri sedemnajstih letih v Šentjoštu, jo nadaljevala v Horjulu in na Dobrovi.
Bila je dolgoletna članica pevskega zbora, lutkovne in gledališke skupine Prosvetnega društva Horjul ter pobudnica za ustanovitev Mažoretne in twirling skupine Horjul.
Bila je gledališka igralka in režiserka ter animatorka lutk. Režirala je več lutkovnih predstav in mnoge so bile uvrščene še na Regijsko in Državno srečanje lutkovnih skupin.
Za dolgoletno delovanje na področju gledališča je prejela Linhartovo priznanje, na področju vokalne dejavnosti pa Gallusovo priznanje. ki jih podeljuje JSKD.
V okviru zveze je sodelovala vse od ustanovitve 2001.leta. Prva leta je s svojo spretno roko napisala stotine priznanj za uvrščene tekmovalce na državnih prvenstvih.
Več mandatov, dokler ji je zdravje dopuščalo, je bila članica častnega  razsodišča zveze in je pomagala tudi pri izvedbi seminarjev in državnih prvenstev.
Pogrešali bomo njen humor, njene mnoge hitre ideje in rešitve, njeno vztrajnost in zanesljivost.

_________________________________________________________________________

V  letu 2011 smo izgubili dva vidna in aktivna člana naše zveze. Vedno je težko vzeti slovo od dobrih ljudi in prijateljev.

Zato na zvezi MTZS želimo ohraniti spomin nanju in na njun prispevek k razvoju mažoretne in twirling dejavnosti v Sloveniji ter razvoju naše zveze MTZS.

V nadaljevanju lahko preberete kratek opis njunega življenja in dela.

Naj počivata v miru!  Hvala vama za vse dragi Srečko in draga Ema!

V SPOMIN

Ema Zalezina, Trbovlje

+2011

Ema Zalezina je bila rojena v rudarski družini v Trbovljah, kjer je tudi  živela in aktivno delovala  na področju kulture in mažoretne dejavnosti. Sama si je z odpovedovanjem prihranila denar za baletno šolo in jo kot dobra baletka tudi končala. Vendar se je baletu zaradi družine odpovedala za 20 let. Leta 1980  je prevzela vodenje plesne šole v Zagorju. Leta 1983 se ji je porodila ideja o ustanovitvi mažoretne skupine, opravila je seminarje pri znani strokovnjakinji Ivici Knaus  ter pri Srednješolskem kulturnem društvu ustanovila sekcijo mažoretk. Izjemno zanimanje deklet je leta 1989 pripeljalo do ustanovitve samostojnega kulturnega društva Plesne skupine mažoretk Trbovlje. Poleg številnih nastopov v Sloveniji in v tujini, ter  udeležbi na tekmovanjih, je Ema s svojimi mažoretkami v Trbovljah  vrsto let  tradicionalno organizirala državno revijo mažoretnih skupin Slovenije. Društvo je pod njenim umetniškim vodstvom za svoje uspehe prejelo plaketo Tončke Čeč leta 1988.

Ema Zalezina je za delo z mladimi leta 1993 prejela zlati znak Zveze prijateljev mladine, leta 2005 pa je od Občine Trbovlje  prejela nagrado “Tončke Čeč” za večletno uspešno delo in uveljavitev na področju kulture in plesne umetnosti.

Vzgajala in trenirala je mažorete tudi širom po Sloveniji.  Od ustanovitve  Mažoretne in twirling zveze Slovenije leta 2001  je bila članica  upravnega odbora zveze, dokler ji je zdravje dopuščalo dodatne aktivnosti.

Za aktivno delo in velik prispevek k razvoju mažoretne dejavnosti in zveze je ob jubileju zveze marca 2011, kljub odsotnosti zaradi bolezni, Ema prejela, skupaj z ostalimi šestimi soustanovitelji zveze,  priznanje in zahvalo Mažoretne in twirling zveze Slovenije.

 

Draga Ema, hvala za tvoj trud, predanost in vloženo delo v  mažoretno dejavnost v Sloveniji!

Za vedno boš ostala v naših srcih!

Počivaj v miru!

 

 

 

Srečko Dajčman, Lenart

 1963-2011

Srečko Dajčman se je  rodil 26. 08. 1963 v Mariboru. Po poklicu je bil policijski inšpektor, zaposlen na Policijski upravi v Mariboru.

Delo in razvoj mažoretne in twirling dejavnosti v Lenartu je Srečko spremljal najprej kot starš, saj sta obe hčerki trenirali. Od aprila leta 2001 je  kot član nadzornega odbora lenarškega kluba  bdel nad pravilnostjo vodenja le- tega, leta 2006 pa je postal njegov predsednik. Pod njegovim predsedovanjem je lenarški klub pridobil svoj  klubski prostor, lenarške mažorete so dobile, ob pomoči Občine Lenart in Pihalnega orkestra Slovenskih goric, tudi nove uniforme.

Zadnji večji njegov projekt je bila izvedba 10. jubilejnega Odprtega državnega prvenstva Mažoretne in twirling zveze Slovenije, ki je aprila 2010 potekalo v Benediktu in Lenartu. Pod njegovim vodstvom je lenarški klub odlično izpeljal  ta zahtevni projekt.

Zaradi hude bolezni se je vdal in odstopil s funkcije predsednika kluba v začetku leta 2011. Kljub temu pa je s svojimi člani še navijal za  tekmovalke tudi na finalu twirlinga za  11. ODP 2011 v Logatcu.

Srečko je bil aktiven tudi v okviru zveze in od leta 2005  deloval kot  član Upravnega odbora MTZS.

Prvega avgusta  2011 je Srečko zaradi hude bolezni umrl.

 

Srečko, hvala za tvoj trud, predanost in vloženo delo v  twirling ter mažoretno dejavnost v tvojem  klubu in v tvoji zvezi ter v Sloveniji! Za vedno boš ostal v naših srcih!

Počivaj v miru!

 

Comments are closed.